Sådan får du tilladelse til at installere en affaldskværn

Affaldskværne har været populære i udlandet i mange år. Nu er affaldskværnene også ved at vinde indpas i de danske køkkener, men ikke alle kommuner tillader at man installerer en affaldskværn.

Hvad er en affaldskværn?

En affaldskværn monteres på køkkenvaskens afløb og er beregnet til at findele organisk affald som madaffald kartoffelskræller m.m. Med en affaldskværn reduceres mængden af affald der skal smides i skraldespanden og man undgår på den måde at madaffald lugter og tiltrækker fluer om sommeren. Det findelte organiske affald føres med kloaksystemet til rensningsanlægget, hvor det er muligt at opsamle affaldet og anvende det til f.eks. produktion af biogas og gødning til landbruget.Affaldskværn-køkken

Ulemper ved en affaldskværn

For den enkelte familie er der nok ingen tvivl om, at en affaldskværn kan vil være en stor fordel, fordi man slipper af med en stor mængde organisk affald, der ellers ville fylde og lugte i skraldespanden. Problemet kan imidlertid være, at ikke alle kloaksystemer er dimensioneret til at kunne klare at transportere affaldet væk. De fleste kommuner stiller derfor krav om, at der sendes en ansøgning til kommunen før der installeres en affaldskværn. Mange vil dog uden problemer kunne få tilladelse til at installere en affaldskværn for der kan også være en række miljømæssige gevinster ved at anvende en affaldskværn. Fordelen er nemlig, at det organiske affald bliver separeret fra det øvrige husholdningsaffald der sendes til forbrænding. På den måde er det muligt at anvende det organiske affald mere hensigtsmæssigt og i sidste ende anvende slammet som gødning på markerne. På den måde er ringen sluttet og næringsstofferne føres tilbage til naturen.

Køkkenkværn

Sådan søger du tiladelse til en affaldskværn

Der er desværre ikke ens regler i hele landet i forhold til at installere en affaldskværn. For at finde reglerne der hvor du bor, er du nødt til at gå ind på kommunens hjemmeside og læse om de lokale regler. Det behøves dog ikke være særligt besværligt at søge om tilladelse til at montere en affaldskværn. Som eksempel kan nævnes Odense Kommune, hvor du kun behøves at sende en email med oplysninger om på hvilken adresse du ønsker at montere en affaldskværn. Kommunen undersøger så, om kloaksystemet i dit lokale område er dimensioneret til at beboerne monterer affaldskværne. På den måde er det også muligt for kommunen at få svar på, om der kan være en sammenhæng mellem affaldskværne og tilstoppede kloakker. De fleste kan forvente at få tilladelsen indenfor kort tid.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *